1.  Luc van Egmond / Leimuiden
  2.  Kevin van Amsterdam / Oude Wetering
  3.  Jan Reumerman / Leimuiden
  4.  Arjan van der Laan / Mijdrecht 

Hoogst Geëindigde Dame Agnes van Berkel / Roelofarendsveen

Luc van Egmond uit Leimuiden Nederlands Kampioen Bonaken

Leimuiden – Luc van Egmond uit Leimuiden is Nederlands Kampioen Bonaken 2019 geworden. In een spannende finale zegevierde Van Egmond zaterdag 2 november over Kevin van Amsterdam uit Oude Wetering die tweede werd, Jan Reumerman uit Leimuiden (derde) en Arjan van der Laan uit Noorden (vierde). De hoogst genoteerde vrouw was Agnes van Berkel uit Roelofarendsveen

Het twintigste NK Bonaken is afgelopen zaterdag 2 november gehouden in Partycentrum en Café Keijzer in Leimuiden. Het NK telde dit jaar maar liefst 116 deelnemers uit heel Nederland. Voor het eerst in de geschiedenis waren de provincies Overijssel en Limburg ook vertegenwoordigd met delegaties uit Ootmarsum en Geleen. Rien Seip uit Geleen eindigde als allerlaatste en kreeg een zwabber mee naar huis. Een zwabber is behalve een huishoudelijk product ook een Bonaakterm.

De organiserende Stichting Bonaken Nederland heeft het spel Bonaken in 2017 met succes voorgedragen voor de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. In het kader van die aanwijzing is de stichting vorig jaar van start gegaan met de Bonaken Academie. De afgelopen weken hebben ongeveer twintig – veelal jonge – spelers les gehad in het bijzondere (café)kaartspel. Voor de nieuwkomers was ook dit jaar een prijs: Rookie van het jaar. De meest talentvolle nieuwkomer was zaterdag Ties Kamphuis uit Ootmarsum

De Stichting Bonaken Nederland heeft het spel voorgedragen om er zeker van te zijn dat de spelregels – de ziel van het spel – tot in lengte van jaren gekoesterd, beschermd en geconserveerd worden. In het kader van deze aanwijzing worden de komende jaren allerhande acties opgezet om het kaartspel onder de aandacht van Nederlandse bevolking en jongere generaties te brengen.

,,Alleen al bij Café Keijzer in Leimuiden wordt al 100 jaar gebonaakt, en misschien wel veel langer. We zijn het de generaties die ons voor gingen verschuldigd deze prachtige traditie in ere te houden maar ook gaandeweg over te dragen aan volgende generaties. De erkenning van Bonaken als immaterieel cultureel erfgoed is een geweldige steuntje in de rug,’’ aldus Wim Buskermolen, de voorzitter van de Stichting Bonaken Nederland.

Stichting Bonaken Nederland
Sinds 2003 is de organisatie van het NK in handen van de Stichting Bonaken Nederland. De stichting richt zich op de bevordering van de Bonaaksport in de meest ruime zin van het woord en exploiteert ook de website www.bonaken.nl.

Einduitslag NK Bonaken 2019