1. Piet van Zelst / Alphen a/d Rijn.
  2.  Herman de Jong / Uithoorn.
  3.  Bert Vermeulen / Alphen a/d Rijn.
  4.  Maaike Bloemsma / Leimuiden. 

Hoogst Geëindigde: Dame Maaike Bloemsma / Leimuiden.

Piet van Zelst: Nederlands Kampioen Bonaken 2021.

Leimuiden – Piet van Zelst uit Alphen a/d Rijn is Nederlands Kampioen Bonaken 2021 geworden. In een spannende finale zegevierde Van Zelst zaterdag 6 november over Herman de Jong uit Uithoorn die tweede werd, Ber Vermeulen uit Alphen a/d Rijn (derde) en Maaike Bloemsma uit Leimuiden (vierde).

Het twintigste NK Bonaken is afgelopen zaterdag 6 november gehouden in Partycentrum en Café Keijzer in Leimuiden. Het NK telde dit jaar maar liefst 106 deelnemers uit heel Nederland. Voor het eerst in de geschiedenis waren de provincies Overijssel en Limburg ook vertegenwoordigd met delegaties uit Ootmarsum en Geleen. Een zwabber is behalve een huishoudelijk product ook een Bonaakterm.

De organiserende Stichting Bonaken Nederland heeft het spel Bonaken in 2017 met succes voorgedragen voor de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. In het kader van die aanwijzing is de stichting vorig jaar van start gegaan met de Bonaken Academie. De afgelopen weken hebben ongeveer twintig – veelal jonge – spelers les gehad in het bijzondere (café)kaartspel. Voor de nieuwkomers was ook dit jaar een prijs: Rookie van het jaar. De meest talentvolle nieuwkomer was zaterdag Ties Kamphuis uit Ootmarsum

De Stichting Bonaken Nederland heeft het spel voorgedragen om er zeker van te zijn dat de spelregels – de ziel van het spel – tot in lengte van jaren gekoesterd, beschermd en geconserveerd worden. In het kader van deze aanwijzing worden de komende jaren allerhande acties opgezet om het kaartspel onder de aandacht van Nederlandse bevolking en jongere generaties te brengen.

,,Alleen al bij Café Keijzer in Leimuiden wordt al 100 jaar gebonaakt, en misschien wel veel langer. We zijn het de generaties die ons voor gingen verschuldigd deze prachtige traditie in ere te houden maar ook gaandeweg over te dragen aan volgende generaties. De erkenning van Bonaken als immaterieel cultureel erfgoed is een geweldige steuntje in de rug,’’ aldus Wim Buskermolen, de voorzitter van de Stichting Bonaken Nederland.

Stichting Bonaken Nederland
Sinds 2003 is de organisatie van het NK in handen van de Stichting Bonaken Nederland. De stichting richt zich op de bevordering van de Bonaaksport in de meest ruime zin van het woord en exploiteert ook de website www.bonaken.nl.

Wouter Sleiderink: deelnemer uit Ootmarsum stuurde onderstaande link van een plaatselijke krant toe.

Regionaal dagblad Ootmarsum

Einduitslag NK Bonaken 2021